Stari zavjet

U knjigama Izlaska i Levitskog zakonika čitamo kako su svećenici morali ostavljati kadila upaljena i danju i noću. Gospodin je bio izrazito jasan u vezi zapovijedi po kojoj vatra na žrtveniku nikad ne smije prestati gorjeti. Svećenici su se smjenjivali u bogosluženju kako bi hram bio ispunjen molitvom, bogosluženjem i pjesmama 24 sata na dan.

Kralj David

Oko 1000 god. pr. Kr. Kralj David naredio je da se Kovčeg saveza prenese u novu prijestolnicu, Jeruzalem, uz zvuke pjesme i glazbenih instrumenata. Kovčeg je smjestio u Šator i odredio 288 pjevača i 4000 glazbenika da zahvaljuju i slave Gospodina dan i noć (opisano u 1 Ljet 15–17). Iako je Šator poslije zamijenjen Hramom, Davidov način slavljenja i molitve prihvatilo je još 7 izraelskih i judejskih kraljeva nakon njega. Svaki put kad bi se ovakvo štovanje ponovo uvelo, nastupio bi duhovni i svaki drugi napredak, vojne pobjede i oslobođenje Izraelskog naroda, a kad bi se prekinulo, nastupio bi pad u svakom pogledu, vojni porazi i ropstvo.

Samostani

S pojavom samostana oko 500. godine nakon Krista, neprekidna molitva je bila prakticirana kroz stoljeća. Nema sumnje da su ove molitve održale Crkvu na životu tijekom teških razdoblja. Samostani su bili središta u kojima je molitva prinošena danonoćno. Postojao je snažan naglasak na moljenju Pisma, a najznačajniji zadatak redovnika i redovnica je bila molitva.

International House of Prayer – Kansas City

IHOP KC

Sredinom 1980-ih Gospodin poziva Mikea Bicklea na život u molitvi. Nakon 13 godina molitvene grupe pokreću svakodnevno 24-satno molitveno bdijenje koje neprekidno traje od 1999. Mike Bickle je zajedno sa svojim timom kreirao model molitve i nazvao ga “Harfa i čaša“. Ovaj model na jedinstven način kombinira slavljenje, duhovnu borbu i posredovanje, a mogao bi biti opisan kao molitveno ognjište – u duhu Davidovog Prebivališta, molitva se ovdje prinosi 24 sata dnevno.

Gebetshaus Augsburg

Gebetshaus

Najveći Dom molitve u Europi je upravo Gebetshaus Augsburg čiji je voditelj Johannes Hartl, doktor katoličke teologije. U Gebethaus se već par godina neprestano slavi Boga. Članovi Doma molitve Slavonski Brod odlazili su u Gebethaus kako bi naučili slaviti Boga i moliti upravo kroz model Harfa i čaša.  Dr. Johannes Hartl par godina za redom bio je glavni predavač na našem godišnjem VATRA seminaru u Slavonskome Brodu. Zahvaljujemo se našim prijateljima iz Augsburga na svemu što su učinili za Dom molitve Sl. Brod. Ovdje (O nama) možete pročitati više o Domu molitve Slavonski Brod, našem načinu rada, molitvenim nakanama i terminima.

Harfa i čaša

Najbolja slika onoga za čime Dom molitve teži može se naći u knjizi Otkrivenja: Četiri bića i dvadeset i četiri starješine pali su ničice pred Jaganjca, svaki je imao harfu i zlatne čaše pune tamjana koje su molitve svetaca. I pjevali su novu pjesmu govoreći: “Dostojan si uzeti knjigu i otvoriti pečete njezine jer si bio zaklan i otkupio, krvlju svojom, za Boga ljude iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda.” (Otk 5,8-9)

Citati

Citati

Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.

1 Sol 5, 16-18
Citati

Aleluja! Hvalite ime Jahvino, hvalite, sluge Jahvine koji u domu Jahvinu stojite u predvorjima doma Boga našega!

Ps 135, 1-2
Citati

Sad, blagoslivljajte Jahvu, sve sluge Jahvine što stojite u domu Jahvinu, u noćnim satima! Dižite svoje ruke prema Svetištu i Jahvu blagoslivljajte!

Ps 134, 1-2
Citati

K’o palma cvate pravednik i raste k’o cedar libanonski. Zasađeni u domu Jahvinu, cvatu u dvorima Boga našega.

Ps 92, 13-14
Citati

Blaženi koji prebivaju u domu tvome slaveć’ te bez prestanka!

Ps 84, 5
Citati

A ja, k’o zelena maslina u domu Božjem, uzdam se u Božju dobrotu dovijeka. Hvalit ću te svagda što si to učinio i slavit ću tvoje ime, jer je dobrostivo, pred licem tvojih pobožnika.

Ps 52, 10-11
Citati

Za jedno molim Jahvu, samo to ja tražim: da živim u domu Jahvinu sve dane života svoga, da uživam milinu Jahvinu i dom njegov gledam.

Ps 27, 4
Citati

Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Ps 23, 6